Slim Watermanagement-regio’s zoeken elkaar steeds nadrukkelijker op. Dat bleek ook donderdag 17 oktober in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda, waar de regio’s Rijn-Maasmonding (RMM) en Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal (ARK/NZK) organiseerden. Een verslag.
Hoe is Slim Watermanagement georganiseerd en wat wordt er zoal besproken? Dat vraag je je misschien weleens af. Belangrijk onderdeel van het programma is het coördinatieteam. Daarin vindt de landelijke afstemming plaats. Meer over deze afstemming lees je hier.
Bij wateroverlast en droogte is het voor waterbeheerders belangrijk om te weten hoe nat of droog de bodem is. Dit kan per regio erg verschillen. Door hier goed inzicht in te hebben weten we bij droogte waar we water heen moeten proberen te sturen en bij (verwachtte) wateroverlast waar de eerste problemen gaan ontstaan en kunnen we daar vooraf op anticiperen. Om waterbeheerders inzicht te geven in de hoeveelheid water in de bodem, zijn binnen het project OWASIS-NL nieuwe producten ontwikkeld.
Op donderdag 17 oktober vindt de Slim Watermanagement regiodag van de regio's Rijn-Maasmonding en Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal plaats in het Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda.
De website van Slim Watermanagement wordt goed bezocht. Gemiddeld 80 bezoekers per week nemen een kijkje op de website, blijkt uit de eerste webstatistieken.
Ook in de regio Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal werd tijdens de droogte van 2018 door waterbeheerders intensief samengewerkt. Rijkswaterstaat West-Nederland Noord (RWS WNN), Waternet, RWS Midden-Nederland (RWS MN), Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) trokken samen op. Cristel de Zwaan (RWS WNN) en Hilga Sikma (Waternet) blikken met tevredenheid terug.
Tijdens de droge zomer van 2018 werd er 64 dagen zoetwater aangevoerd door de Kleinschalige Wateraanvoer (KWA). René van der Zwan (Hoogheemraadschap van Rijnland) en Marlous van Herten (Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid) kijken tevreden terug. "Dankzij Slim Watermanagement stegen we boven onszelf uit."
Slim Watermanagement is maar liefst negen keer genoemd in de droogte-informatie, die naar de Tweede Kamer is gegaan. Drie keer in het tussenrapport van de Beleidstafel Droogte, twee keer in het rapport van de crisisevaluatie en vier keer in de bijbehorende aanbiedingsbrieven.
Begin april ging het Rapport eerste fase Beleidstafel Droogte met een brief van minister Van Nieuwenhuizen (IenW) naar de Tweede Kamer. Bijna een jaar na de extreem droge zomer van 2018 is de conclusie dat er goed is opgetreden, maar worden er ook aanbevelingen gedaan om het in de toekomst nog beter gesteld te staan tegen de droogte.
70 waterbeheerders uit de regio’s IJsselmeergebied (IJG) en Zoetwater Oost-Nederland (ZON) kwamen op 7 maart bijeen voor de gezamenlijke regiodag. Benieuwd hoe het ging? Lees het verslag(pdf, 418 kB) (pdf, 418 kB) van de regiodag.