Samen verder werken aan Slim Watermanagement voor natte én droge situaties. Met die gedachte komen op 7 maart waterbeheerders van de regio’s IJsselmeergebied (IJG) en Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) bij elkaar op de regiodag in Batavialand (Lelystad).
Vlak voor de kerst, op vrijdag 21 december, vond het eerste landelijk directeurenoverleg Slim Watermanagement plaats. Voorzitter Daan Dunsbergen blikt tevreden terug. “Er was een brede betrokkenheid”.
Een extreem droge zomer ligt achter ons en de gevolgen van de droogte zijn op uiteenlopende sectoren nog dagelijks merkbaar. Een drukke zomer voor iedereen in Nederland die met water werkt, en dus ook voor de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, waarvan Harold van Waveren voorzitter is. “We zijn best goed door de ergste periode van droogte heen gekomen” Lees het hele artikel.
Hoe kunnen we het water nog beter verdelen? Die vraag staat centraal bij Slim Watermanagement. Bij Slim Watermanagement werken waterschappen en Rijkswaterstaat intensief samen om wateroverlast en -tekort zo lang mogelijk uit te stellen. Programmamanager Bas de Jong vertelt er meer over.
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) heeft Slim Watermanagement genoemd, in haar antwoord op Kamervragen van kamerlid Sienot (D66). Sienot wilde de minister aan de tand voelen over het bericht dat voor de vierde keer deze eeuw het droogte-crisisteam in actie moest komen.
Bij Slim Watermanagement gaat het om het beter benutten van het beschikbare watersysteem over beheergrenzen heen, om zo problemen door wateroverlast en watertekort en het energieverbruik te verminderen. Bekijk de poster met enkele praktijkvoorbeelden.
Om te voorkomen dat de sloten in de Haarlemmermeerpolder in de zomer te zout worden, spoelt Hoogheemraadschap van Rijnland de sloten door met zoet water uit omliggende gebieden. Door de toepassing van 'Slim Watermanagement' wil Rijnland dit beheer verder optimaliseren. Het is daarbij de bedoeling om via kleine schuiven en stuwen het water nauwkeurig naar die plekken te sturen, waar het op dat moment nodig is.
Met het plaatsen van een nieuw, aangepast remmingswerk voor de zeesluis in Farmsum is het mogelijk om veilig gelijktijdig te spuien en te schutten. Hierdoor kan er een grote hoeveelheid water in één keer worden afgevoerd en wordt het gemaal Rozema alleen nog in uitzonderlijke situaties gebruikt. Met deze aanpassing van het watersysteem wordt 25.000 kilo CO2 per jaar (13 á 14 duizend kuub aardgas) bespaard.
Op 24 mei kwamen de deelnemers samen in het LEF te Utrecht om informatie te krijgen en inspiratie op te doen. Doel van de Challenge: ‘iets’ nieuws verzinnen om elke druppel water nog efficiënter en duurzamer te gebruiken.
Verdamping heeft grote invloed op het waterbeheer van Nederland. Voor het peilbeheer van de grote wateren, polderbemaling en de garantie voor voldoende zoet water is actuele informatie over de huidige en te verwachten neerslag, rivierafvoer en verdamping onmisbaar. Het is alleen lastig om verdamping te meten of te voorspellen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft daarom subsidie in 2017 toegekend toe aan het onderzoeksproject Smart Water Management – Improving surface Evaporation (SWM-EVAP), dat zich richt op monitoring en modellering van verdamping.