Op 24 mei kwamen de deelnemers samen in het LEF te Utrecht om informatie te krijgen en inspiratie op te doen. Doel van de Challenge: ‘iets’ nieuws verzinnen om elke druppel water nog efficiënter en duurzamer te gebruiken.
Verdamping heeft grote invloed op het waterbeheer van Nederland. Voor het peilbeheer van de grote wateren, polderbemaling en de garantie voor voldoende zoet water is actuele informatie over de huidige en te verwachten neerslag, rivierafvoer en verdamping onmisbaar. Het is alleen lastig om verdamping te meten of te voorspellen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft daarom subsidie in 2017 toegekend toe aan het onderzoeksproject Smart Water Management – Improving surface Evaporation (SWM-EVAP), dat zich richt op monitoring en modellering van verdamping.
Nederlanders zijn meesters in het verplaatsen van water. Dagelijks nemen waterbeheerders talloze beslissingen: moeten ze het water wegpompen of juist inlaten? En wat is de meest effectieve manier? De onderzoekslijn Slim Watermanagement zoekt naar het beste antwoord op deze vragen.
Het Waterschap Noorderzijlvest stuurt zijn gemalen aan via computeralgoritmen en gaat daarbij uit van voorspellingen, zoals de verwachte neerslag. Motto: pompen voor de bui valt. De basis is een modellentrein gebouwd in ControlNext. Wat levert het gemaalbeheer op basis van modelverwachtingen op? Lees het interview met Jan Gooijer, beleidsadviseur en hydroloog bij het Waterschap Noorderzijlvest.
Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zet het watersysteem in als elektriciteitsbuffer. Het gaat om het real-time aansturen van gemalen op basis van actuele waterstanden, neerslagvoorspelling én het energieaanbod. Wat levert deze manier van gemaalbeheer op? Lees interview met Klaas Jan de Hart
Als er hoogwater wordt verwacht delen drie waterschappen (Brabantse Delta, Aa & Maas en De Dommel) en Rijkswaterstaat sinds 2015 actuele beheerinformatie. Waterschap Brabantse Delta werkt daarbij met een Verkeerstoren. Hoe werkt zo'n Verkeerstoren en wat levert deze toren precies op? Lees het interview met Milly Wind, adviseur watersysteembeheer bij Waterschap Brabantse Delta.
Het water nog beter verdelen in situaties van droogte of hoogwater: dat willen Rijkswaterstaat en de tien waterschappen in het IJsselmeergebied. Onder de noemer 'Slim Watermanagement' zoeken ze naar een hechtere samenwerking en een betere manier van het uitwisselen van informatie om het waterbeheer te optimaliseren. Hoe kunnen beheerders elkaar helpen in situaties van droogte of extreme IJsselafvoer en/of regenval? Lees het interview met Jan Albert Kram, projectmanager bij Rijkswaterstaat Midden-Nederland.
In Noord-Brabant hebben de waterschappen en Rijkswaterstaat een pilot 'Slim Watermanagement' opgezet. Samen zoeken de organisaties naar de beste manier om in 'natte tijden' het water zo goed mogelijk te verdelen over waterbergingsgebieden en kanalen. Door als één beheerder naar het watersysteem te kijken, wordt er bepaald welke maatregelen worden opgenomen om schade zoveel mogelijk te beperken. Lees het interview met Mark van de Wouw, senior adviseur bij Waterschap de Dommel.