Als alle condities goed zijn, wordt deze zomer een droogteproef gehouden in het Volkerak-Zoommeer. Over hoe een simpele opmerking in de Werkgroep Slim Watermanagement Volkerak-Zoommeer heeft geleid tot een enthousiast ontvangen en breed gedragen project, kan VWM-collega Stefan Nieuwenhuis ons alles vertellen.
Het droogteseizoen 2020 is erg droog van start gegaan. In de nieuwste Deltanieuws (de nieuwsbrief van de Deltacommissaris) uitgebreid aandacht voor Slim Watermanagement in tijden van droogte. Marlous van Herten (adviseur water bij Rijkswaterstaat) en René van der Zwan (adviseur watermanagement bij Hoogheemraadschap van Rijnland) komen aan het woord. 'We investeren al jaren in het leren kennen van elkaars systemen.'
Slim Watermanagement gaat een tweede planperiode tegemoet (2022 t/m 2027) en ontwikkelt door naar landelijke schaal. Hiervoor is een nieuwe governance (wijze van sturing) Slim Watermanagement nodig. Jeroen Haan (dijkgraaf Hoogeheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) en Theo van de Gazelle (HID Rijkswaterstaat Zee en Delta) zijn voor die doorontwikkeling van de governance de twee ambassadeurs. 'We willen meer houvast en hulp bieden.'
Na succesvol gebruik in 2019, stelt Slim Watermanagement ook deze zomer OWASIS-data beschikbaar aan waterbeheerders. OWASIS is een informatiesysteem dat innovatieve producten die gebruikmaken van satellietdata levert aan eindgebruikers. Dankzij de producten van OWASIS krijgen waterbeheerders inzicht in het historische en verwachte verloop van de hoeveelheid vocht in de bodem. Dit blijkt voor het peilbeheer van groot belang om te kunnen anticiperen op extreem natte en extreem droge situaties.
In april levert Slim Watermanagement eerste set afgestemde redeneerlijnen op. Pieter Filius (Waterschap Vechtstromen) en John Kamps (Rijkswaterstaat) waren betrokken bij het afstemmingsproces en vertellen waarom het afstemmen van redeneerlijnen zo belangrijk is.
Met Rob Bouman als opvolger van Ruud Teunissen, staat er bij de opdrachtgever van Slim Watermanagement een nieuw coördinator aan het roer.
Door als waterbeheerders samen te werken aan beheermaatregelen wordt de veerkracht van het bestaande watersysteem beter gebruikt. Ook bij planuitwerkingen kan die aanpak een meerwaarde hebben. Pieter Beeldman van Rijkswaterstaat WNZ vertelt in MER-nieuws over de kracht van Slim Watermanagement.
De jaarlijkse regiodag die Slim Watermanagement-regio’s Zoetwater Oost-Nederland (ZON) en IJsselmeergebied (IJG) hadden gepland voor 16 juni 2020, gaat als gevolg van het coronavirus niet door. Over aan alternatieve datum en alternatieve vorm van de regiodag wordt nagedacht. Zodra hierover meer bekend is, stellen wij u op de hoogte.
Onlangs reikte de Deltacommissaris de ‘Vaas van het Deltacongres’ uit aan het team van Toekomstbestendig watersysteem Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaalgebied (ARK/NZK). Met deze prijs wordt dit bijzondere project in het zonnetje gezet. Wat maakt het project Toekomstbestendig watersysteem zo speciaal? ‘We kijken verder dan de eigen watersystemen en waterbeheer: we zoeken verbindingen met alles wat er in de openbare ruimte gebeurt en aan water raakt.’
We hebben de laatste jaren steeds meer te maken met droogte, maar ook met wateroverlast. Met Slim Watermanagement kijken we hoe we het water in Nederland zo goed mogelijk kunnen sturen en verdelen, om droogte en overlast zo veel mogelijk te voorkomen. Bas de Jong is trekker van zowel het programma Slim Watermanagement als van de onderzoekslijn. De Jong legt het verschil uit.