Nieuws
Resultaten
Door als waterbeheerders samen te werken aan beheermaatregelen wordt de veerkracht van het bestaande watersysteem beter gebruikt. Ook bij planuitwerkingen kan die aanpak een meerwaarde hebben. Pieter Beeldman van Rijkswaterstaat WNZ vertelt in MER-nieuws over de kracht van Slim Watermanagement.
De jaarlijkse regiodag die Slim Watermanagement-regio’s Zoetwater Oost-Nederland (ZON) en IJsselmeergebied (IJG) hadden gepland voor 16 juni 2020, gaat als gevolg van het coronavirus niet door. Over aan alternatieve datum en alternatieve vorm van de regiodag wordt nagedacht. Zodra hierover meer bekend is, stellen wij u op de hoogte.

Onlangs reikte de Deltacommissaris de ‘Vaas van het Deltacongres’ uit aan het team van Toekomstbestendig watersysteem Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaalgebied (ARK/NZK). Met deze prijs wordt dit bijzondere project in het zonnetje gezet. Wat maakt het project Toekomstbestendig watersysteem zo speciaal? ‘We kijken verder dan de eigen watersystemen en waterbeheer: we zoeken verbindingen met alles wat er in de openbare ruimte gebeurt en aan water raakt.’

We hebben de laatste jaren steeds meer te maken met droogte, maar ook met wateroverlast. Met Slim Watermanagement kijken we hoe we het water in Nederland zo goed mogelijk kunnen sturen en verdelen, om droogte en overlast zo veel mogelijk te voorkomen. Bas de Jong is trekker van zowel het programma Slim Watermanagement als van de onderzoekslijn. De Jong legt het verschil uit.

Slim Watermanagement-regio’s zoeken elkaar steeds nadrukkelijker op. Dat bleek ook donderdag 17 oktober in Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda, waar de regio’s Rijn-Maasmonding (RMM) en Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal (ARK/NZK) organiseerden. Een verslag.
Hoe is Slim Watermanagement georganiseerd en wat wordt er zoal besproken? Dat vraag je je misschien weleens af. Belangrijk onderdeel van het programma is het coördinatieteam. Daarin vindt de landelijke afstemming plaats. Meer over deze afstemming lees je hier.

Bij wateroverlast en droogte is het voor waterbeheerders belangrijk om te weten hoe nat of droog de bodem is. Dit kan per regio erg verschillen. Door hier goed inzicht in te hebben weten we bij droogte waar we water heen moeten proberen te sturen en bij (verwachtte) wateroverlast waar de eerste problemen gaan ontstaan en kunnen we daar vooraf op anticiperen. Om waterbeheerders inzicht te geven in de hoeveelheid water in de bodem, zijn binnen het project OWASIS-NL nieuwe producten ontwikkeld.
Op donderdag 17 oktober vindt de Slim Watermanagement regiodag van de regio's Rijn-Maasmonding en Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal plaats in het Cultuurhuis Garenspinnerij in Gouda.

De website van Slim Watermanagement wordt goed bezocht. Gemiddeld 80 bezoekers per week nemen een kijkje op de website, blijkt uit de eerste webstatistieken.

Ook in de regio Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal werd tijdens de droogte van 2018 door waterbeheerders intensief samengewerkt. Rijkswaterstaat West-Nederland Noord (RWS WNN), Waternet, RWS Midden-Nederland (RWS MN), Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) trokken samen op. Cristel de Zwaan (RWS WNN) en Hilga Sikma (Waternet) blikken met tevredenheid terug.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 6
- 7
- 8
- volgende pagina