Nieuws
Resultaten

Tijdens de droge zomer van 2018 werd er 64 dagen zoetwater aangevoerd door de Kleinschalige Wateraanvoer (KWA). René van der Zwan (Hoogheemraadschap van Rijnland) en Marlous van Herten (Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid) kijken tevreden terug. "Dankzij Slim Watermanagement stegen we boven onszelf uit."

Slim Watermanagement is maar liefst negen keer genoemd in de droogte-informatie, die naar de Tweede Kamer is gegaan. Drie keer in het tussenrapport van de Beleidstafel Droogte, twee keer in het rapport van de crisisevaluatie en vier keer in de bijbehorende aanbiedingsbrieven.
Begin april ging het Rapport eerste fase Beleidstafel Droogte met een brief van minister Van Nieuwenhuizen (IenW) naar de Tweede Kamer. Bijna een jaar na de extreem droge zomer van 2018 is de conclusie dat er goed is opgetreden, maar worden er ook aanbevelingen gedaan om het in de toekomst nog beter gesteld te staan tegen de droogte.

70 waterbeheerders uit de regio’s IJsselmeergebied (IJG) en Zoetwater Oost-Nederland (ZON) kwamen op 7 maart bijeen voor de gezamenlijke regiodag. Benieuwd hoe het ging? Lees het verslag(pdf, 418 kB) (pdf, 418 kB) van de regiodag.
Samen verder werken aan Slim Watermanagement voor natte én droge situaties. Met die gedachte komen op 7 maart waterbeheerders van de regio’s IJsselmeergebied (IJG) en Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) bij elkaar op de regiodag in Batavialand (Lelystad).
Vlak voor de kerst, op vrijdag 21 december, vond het eerste landelijk directeurenoverleg Slim Watermanagement plaats. Voorzitter Daan Dunsbergen blikt tevreden terug. “Er was een brede betrokkenheid”.
Een extreem droge zomer ligt achter ons en de gevolgen van de droogte zijn op uiteenlopende sectoren nog dagelijks merkbaar. Een drukke zomer voor iedereen in Nederland die met water werkt, en dus ook voor de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, waarvan Harold van Waveren voorzitter is. “We zijn best goed door de ergste periode van droogte heen gekomen” Lees het hele artikel.

Hoe kunnen we het water nog beter verdelen? Die vraag staat centraal bij Slim Watermanagement. Bij Slim Watermanagement werken waterschappen en Rijkswaterstaat intensief samen om wateroverlast en -tekort zo lang mogelijk uit te stellen. Programmamanager Bas de Jong vertelt er meer over.
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) heeft Slim Watermanagement genoemd, in haar antwoord op Kamervragen van kamerlid Sienot (D66). Sienot wilde de minister aan de tand voelen over het bericht dat voor de vierde keer deze eeuw het droogte-crisisteam in actie moest komen.

Bij Slim Watermanagement gaat het om het beter benutten van het beschikbare watersysteem over beheergrenzen heen, om zo problemen door wateroverlast en watertekort en het energieverbruik te verminderen. Bekijk de poster met enkele praktijkvoorbeelden.
- vorige pagina
- 1
- ...
- 7
- 8
- volgende pagina