Op donderdag 9 december vond met ruim 50 deelnemers de derde online regiodag van Slim Watermanagement van dit jaar plaats. Deze keer ging het om een gezamenlijk webinar van de regio’s Zoetwater Oost-Nederland (ZON) en Rivierengebied (RG). Samenwerking was ook hier een belangrijk thema. Voor spannende vraagstukken als gevolg van de klimaatverandering hebben we elkaar als waterbeheerders immers meer dan ooit nodig.
Onder de noemer ‘Verder met vertrouwen’ vond op 18 november 2021 de online regiodag van de regio Rijn-Maasmonding (RMM) plaats.
De eerste planperiode loopt op zijn eind en de tweede planperiode van Slim Watermanagement staat voor de deur. Deze loopt van 2022 tot en met 2027. Daarna moet Slim Watermanagement ‘op eigen benen staan’ en behoren tot het reguliere werk. Hoe verloopt de voorbereiding en wat staat er tijdens de tweede planperiode te gebeuren? Bas de Jong (Rijkswaterstaat) en Frank Fokkema (Waterschap Drents Overijsselse Delta) geven tekst en uitleg.
Op donderdag 14 oktober vond de eerste gezamenlijke regiodag van de regio’s Amsterdam-Rijnkanaal/Noordzeekanaal (ARK/NZK) en IJsselmeergebied (IJG) plaats. Net als vorig jaar was de dag online, al was er ’s middags – voor de liefhebbers – een aantal excursies georganiseerd. Met ruim tachtig deelnemers was het webinar in de ochtend goed bezocht.
De kans op overstromingen en wateroverlast zal in de toekomst in Nederland alleen maar toenemen. Dat vergroot het belang en de waarde van BOS (Beslissings Ondersteunend Systeem) Brabant, dat voor de Brabantse waterbeheerders als hulpmiddel dient om de juiste keuzes te maken bij hoogwater. Voor een verbeterd model werd een aanbesteding uitgeschreven: ‘De rekentijd voor een scenario was minuten, nu kan het waarschijnlijk in seconden.’
Tijdens de conferentie van het Nationaal Kennis- en innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK) op 10 juni 2021 verzorgden Bas de Jong en Emiel Spanier twee workshops over Slim Watermanagement. Op de website van het NKWK is een verslag te lezen over deze workshops.
Met de droogtemonitor geeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) tijdens het droogteseizoen inzicht in hoe het er qua actuele droogte voor staat. Daarmee vormt de droogtemonitor de basis voor adviezen en besluitvorming. Om actueler, regionaler en beter vindbaar te zijn, is de droogtemonitor vanaf nu online te vinden. Bas Boterman (Rijkswaterstaat) en Eric Gloudemans (Unie van Waterschappen) geven tekst en uitleg.
Eind 2021 loopt de eerste planperiode van Slim Watermanagement af. Inmiddels is duidelijk dat Slim Watermanagement ook daarna doorgaat. Daarom wordt er op dit moment hard gewerkt aan het vereiste plan van aanpak. Ciska Blom (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) en Kirsten van Dijk (Rijkswaterstaat) vertellen over de totstandkoming.
Op de website van Slim Watermanagement is nu een aparte webpagina over de Strategie klimaatbestendige zoetwatervoorziening hoofdwatersysteem te vinden. Met daarop uitleg over de nieuwe zoetwaterstrategie (inclusief storymap en animatie) en de implementatie ervan.
In april 2020 ging een van de zes pompen bij gemaal IJmuiden kapot. Om droge voeten te houden in West-Nederland plaatste Rijkswaterstaat 34 tijdelijke pompen. Ook werd er overlegd met de waterbeheerders in het gebied. Met resultaat, want binnen no-time werd er een nieuwe, tijdelijke werkwijze afgesproken voor het voorkomen van wateroverlast. Allemaal dankzij Slim Watermanagement, zo is de stellige overtuiging van Ard Wolters (Rijkswaterstaat) en Hilga Sikma (Waternet).