Watervraagprognosetool verbeterd voor Zuiderzeeland en volop in ontwikkeling in Oost
De watervraagprognosetool sluit dankzij een nieuwe toevoeging van de vijf wateraanvoergebieden beter aan bij de praktijk van Waterschap Zuiderzeeland. Ook in de Slim WM-regio Zoetwater Oost-Nederland wordt volop gewerkt aan verbeteringen: daar wordt de tool regionaal gevalideerd om de nauwkeurigheid en het vertrouwen verder te vergroten.
Deze verbeteringen zorgen ervoor dat de watervraagprognosetool aan betekenis wint en steeds beter bruikbaar wordt. De opgedane ervaringen kunnen worden benut voor de noodzakelijke en gewenste aanpassingen in Spoor 2 van het project Informatievoorziening Slim Watermanagement (IV Slim WM).
Watervraagprognosetool verbeterd voor Waterschap Zuiderzeeland
Waterschap Zuiderzeeland wilde graag de manier waarop hun gebied in de watervraagprognosetool was opgenomen, verbeterd hebben. Het oorspronkelijke model bood hun onvoldoende bruikbare informatie. Dat is uiteraard niet de bedoeling en aanleiding voor het doorvoeren van een verbetering. In het kader van het Beheer- en Ontwikkelprogramma (B&O) is daarom een opdracht uitgezet aan Witteveen+Bos om de watervraagprognosetool aan te passen, zodat deze meer aansluit op de behoefte van Zuiderzeeland. Dit heeft ertoe geleid dat er vijf nieuwe wateraanvoergebieden zijn toegevoegd, die samen het volledige beheergebied van het waterschap dekken. Voorheen was slechts één klein wateraanvoergebied opgenomen.
De aanpassingen houden ook rekening met de specifieke kenmerken van het gebied. In een groot deel van Flevoland en de Noordoostpolder wordt het oppervlaktewater aangevuld door kwel, en is er vooral sprake van waterafvoer. Toch zien we dat ook in deze kwelgebieden de watervraag toeneemt tijdens droge periodes, vooral vanuit de landbouw. Bij extreme droogte, zoals in 2018, leidde dit zelfs tot watertekorten in delen van Flevoland. Met de nieuwe indeling wordt de watervraag voor Waterschap Zuiderzeeland voortaan berekend op basis van de vijf aanvoergebieden. Ook zijn de historische gegevens vanaf 2018 in de WVP aangepast en bijgewerkt.
Deze optimalisatie maakt de tool betrouwbaarder voor gebiedsspecifieke toepassing. De aanpassing is een mooi voorbeeld van hoe regionale praktijkervaringen en inzichten worden benut om de kwaliteit en bruikbaarheid van de tool verder te verbeteren.
Validatie Watervraagprognosetool in de Slim WM-regio ZON
In de Slim WM-regio Zoetwater Oost-Nederland (ZON) worden op dit moment voorstellen uitgewerkt om de watervraagprognosetool regionaal te toetsen. Daarbij wordt onderzocht hoe goed de voorspellingen overeenkomen met de werkelijke inlaatvolumes. Deze validatie is belangrijk om de nauwkeurigheid van de prognoses verder te verbeteren én om het vertrouwen van gebruikers te vergroten. De ervaringen die in Oost worden opgedaan, kunnen later ook waardevolle inzichten opleveren voor andere regio’s.