Nieuws
Resultaten

Op donderdag 12 oktober 2023 vond de tiende editie plaats van de regiodag van de Slim WM-regio ARK/NZK. Naast leerzame verhalen en activiteiten, was er ruimschoots gelegenheid om kennis te maken en bij te praten. Dit maakt het makkelijker om elkaar ook in het dagelijkse werk te vinden en samen te werken: de basis van Slim Watermanagement!

Data zijn van groot belang voor de Informatievoorziening Slim WM (IV Slim WM). Zonder data kijken de waterbeheerders immers naar een leeg scherm. Namens de waterbeheerders vertellen Mylène Printems (Rijkswaterstaat) en Jonas Heffels (het Waterschapshuis) wat hen te doen staat om de data te kunnen laten stromen.

Storm Ciarán zorgde voor herfstige omstandigheden tijdens de regiodag van de Slim WM-regio’s Zoetwater Oost-Nederland (ZON) en Rivierengebied op 2 november 2023. Dat weerhield zo’n veertig waterprofessionals er niet van om af te reizen naar het karakteristieke Koelhuis in Zutphen. Zij kregen een inspirerend en inhoudelijk programma voorgeschoteld.

Als adviseur zoetwater bij het Hoogheemraadschap van Delfland gebruikt Jirôme van der Boon het informatiescherm van de Slim WM-regio Rijn-Maasmonding/Volkerak-Zoommeer (RMM/VZM) zeer regelmatig. Hij vertelt over zijn ervaringen. ‘In de droge zomer van 2022 gebruikte ik het scherm dagelijks, soms wel meerdere keren per dag.’

Vanaf de zomer van 2023 tot juli 2024 was Boris Everwijn projectmanager voor de Informatievoorziening Slim Watermanagement (IV Slim WM). Hij heeft vooral gewerkt aan voorbereiding van de realisatiefase IV Slim WM.

Voor Slim Watermanagement is het cruciaal dat waterbeheerders over dezelfde informatie beschikken: één gezamenlijk beeld op basis waarvan ze samen handelen. Zodat er geen tijd verloren gaat aan data verzamelen, de waarde daarvan bepalen en discussiëren over verschillen. In de eerste planperiode van Slim Watermanagement heeft een aantal waterbeheerders pilot-informatieschermen ontwikkeld om te ervaren welke informatie en presentatie hen het best helpt. Met succes: de waterbeheerders willen deze functionaliteit niet meer kwijt. Nu is het tijd voor de volgende stap: van tijdelijke pilotschermen naar permanente productiesystemen.

Met de recente afronding van de globale architectuurschets (GAS) is er een volgende stap gezet op weg naar de Informatievoorziening Slim WM (IV Slim Watermanagement). Barend Koster, domeinarchitect bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vertelt over nut en noodzaak en de totstandkoming van de GAS én over het vervolg.

Slim Watermanagement. Daar dacht men in 1672 ook al aan. In het rampjaar 1672 werd de Hollandse waterlinie ingezet om de Fransen tegen te houden. Grote delen van Nederland liepen onder water, maar de republiek werd gered. Best slim watermanagement. Anno 2023 zijn de dillema’s voor het waterbeheer heel anders, maar denken we terug aan dat rampjaar. Met ruim vijftig waterprofessionals zitten we op 30 maart in fort Wierickerschans nabij Nieuwerbrug, een onderdeel van de oude Hollandsewaterlinie. Op de Slim Watermanagement regiodag denken we samen aan de toekomst. Niet de Fransen, maar klimaatverandering en een maatschappij die veel van het waterbeheer verwacht geeft nieuwe uitdagingen.

Op woensdag 25 januari 2023 regende het hard, liepen polders vol en dreigde een maalstop voor de vier waterschappen die afvoeren naar het Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal. Gelukkig niet echt, want het ging ‘slechts’ om een oefening. Het regionaal wateroverlastoverleg (RWO) van de Slim Watermanagement regio Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal (ARK/NZK) kwam die dag bijeen om wateroverlastsituaties te oefenen. Nog niet eerder hadden ze met elkaar zo ver de grenzen van het watersysteem opgezocht. Overlast en schade was dan ook niet te voorkomen. Toch bleef iedereen rustig en met de ‘Slim Watermanagement pet’ op samen werken. Dit leidde tot nieuwe inzichten en mooie reflecties, maar leverde ook een set acties op.

Je zou het al weer bijna vergeten, maar afgelopen zomer hadden we een periode van grote droogte. Voorkomen van verzilting vroeg ook in 2022 alle aandacht. Om de zoutindringing in de gaten te houden, installeerde Rijkswaterstaat flexibele zoutmeetnetten in de Hollandsche IJssel en ongestuwde Lek. De data uit de zoutmeetnetten werd toegevoegd aan het informatiescherm Slim Watermanagement. Hierdoor hadden Rijkswaterstaat, Waterschappen en de drinkwaterbedrijven voor het eerst real-time het complete plaatje. Partijen zagen tegelijkertijd wat er gebeurde met de zoutindringing.
- vorige pagina
- 1
- 2
- ...
- 8
- volgende pagina