Nieuws
Resultaten

Met de droogtemonitor geeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) tijdens het droogteseizoen inzicht in hoe het er qua actuele droogte voor staat. Daarmee vormt de droogtemonitor de basis voor adviezen en besluitvorming. Om actueler, regionaler en beter vindbaar te zijn, is de droogtemonitor vanaf nu online te vinden. Bas Boterman (Rijkswaterstaat) en Eric Gloudemans (Unie van Waterschappen) geven tekst en uitleg.

Eind 2021 loopt de eerste planperiode van Slim Watermanagement af. Inmiddels is duidelijk dat Slim Watermanagement ook daarna doorgaat. Daarom wordt er op dit moment hard gewerkt aan het vereiste plan van aanpak. Ciska Blom (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) en Kirsten van Dijk (Rijkswaterstaat) vertellen over de totstandkoming.

Op de website van Slim Watermanagement is nu een aparte webpagina over de Strategie klimaatbestendige zoetwatervoorziening hoofdwatersysteem te vinden. Met daarop uitleg over de nieuwe zoetwaterstrategie (inclusief storymap en animatie) en de implementatie ervan.

In april 2020 ging een van de zes pompen bij gemaal IJmuiden kapot. Om droge voeten te houden in West-Nederland plaatste Rijkswaterstaat 34 tijdelijke pompen. Ook werd er overlegd met de waterbeheerders in het gebied. Met resultaat, want binnen no-time werd er een nieuwe, tijdelijke werkwijze afgesproken voor het voorkomen van wateroverlast. Allemaal dankzij Slim Watermanagement, zo is de stellige overtuiging van Ard Wolters (Rijkswaterstaat) en Hilga Sikma (Waternet).

Rijkswaterstaat, de waterschappen Scheldestromen, Brabantse Delta en Hollandse Delta en de provincie Zeeland hebben in het najaar van 2020 samengewerkt aan de ‘Praktijkproef Droogte Volkerak-Zoommeer’. Tijdens deze proef werd in de echte omgeving gesimuleerd hoe effectief de maatregel ‘Peilopzet’ is in tijden van extreme droogte.

Om beter weerbaar te zijn tegen droogte, komt er een nieuwe strategie: de Strategie klimaatbestendige zoetwatervoorziening hoofdwatersysteem. Zo besparen we zoetwater en komt het water daar terecht waar het het hardste nodig is. Hoe gaat de implementatie van de strategie in zijn werk? Kwartiermaker Raymond Feron (Rijkswaterstaat) en programmamanager zoetwater Egon Ariëns (DG Water en Bodem) geven tekst en uitleg.

Door Slim Watermanagement blijkt dat - naast elkaar kennen - gezamenlijke informatie van belang is om droogte en wateroverlast goed het hoofd te kunnen bieden. Slim Watermanagement bereidt zich voor op de ontwikkeling van een informatiesysteem Slim Watermanagement voor regionaal en landelijk waterbeheer. Vertrekpunt vormen de huidige pilotschermen Slim Watermanagement die draaien in drie regio’s. René van der Zwan (werkzaam bij Rijnland en lid van de werkgroep landsdekkend informatiesysteem) en Wilfried van Gogh (werkzaam bij RWS en IV-manager Slim Watermanagement en trekker de werkgroep landsdekkend informatiesysteem) zijn betrokken bij de verkenning naar het informatiesysteem. ‘We gooien geen oude schoenen weg voor we nieuwe hebben.’

Slim Watermanagement zorgde ervoor dat al die verschillende partijen in het IJsselmeergebied elkaar leerden kennen en beter gingen begrijpen.

De afgelopen maanden heeft u gebruik kunnen maken van de informatieproducten van OWASIS. Deze data zijn door het programma Slim Watermanagement beschikbaar gesteld voor alle waterbeheerders. Ter afsluiting van deze periode organiseren we een online evaluatieworkshop op dinsdag 27 oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur.

- vorige pagina
- 1
- ...
- 4
- ...
- 8
- volgende pagina